Akusztikus redőnyök, akusztikus függönyök és akusztikus lécek teszik lehetővé

 

Az egykori templomépület 1927-ben épült, műemlék épület. A 2007-es megszentségtelenítés, azaz templomként való használatának megszűnése után a klinker homlokzatú impozáns betonépületet kulturális rendezvények, konferenciák és szemináriumok "multifunkcionális házává" alakították át. Nagy kihívás - különösen az akusztikát optimalizálták a templomokra jellemző hosszú visszhangozási időkre. Itt a Tüchler generálkivitelezőnek különböző textíliákból készült akusztikai intézkedéseket kellett kombinálnia, hogy a tervek szerint akár 700 látogatót is megtarthassanak.

A kreatív szcéna már régen felfedezte a gelsenkircheni Bochumer Straßét, ahol kihasználták az üres álláshelyek és az alacsony bérleti díjak kínálta lehetőségeket: kis galériák nyíltak, grafikusok dolgoznak együtt régi üzletek co-working tereiben, és lassan növekszik a modern kocsmaélet. Mindezek közepette a Szent Kereszt templom tornyosul a dolgok fölé – a tégla expresszionizmus fenomenális modellje. A példázat alapformája, amelyet sokszor megismételnek az egyházban, Josef Franke legfontosabb munkájának tekintik. Az egységes, 19 méter magas belső térben parabolikus dongaboltozat nyugszik övíveken. Lenyűgöző a hajó expresszionista boltozatfestménye a Vexilla regis verseivel és kék-zöld alapon arany színű keresztekkel – Andreas Ballin munkája.

 

Az átalakítás minden kihívásával együtt

A TÜCHLER volt felelős az összes áramszüneti és zajcsökkentő intézkedés tervezéséért, gyártásáért és telepítéséért. A mamutprojektet 2020. április eleje óta támogatják, és 2021 júliusában adták át.

 

Akusztikus redőnyök sötétítő rendszerként

A gyönyörű ólomüveg ablakok megmaradtak: A rendezvényeken a "SunSat 2016" szaténból készült TÜCHLER akusztikus redőnyökkel sötétítik őket: Ugyanakkor élvezheti a tökéletes akusztikai tulajdonságokat a visszhang csökkentéséhez ÉS a 98 százalékos sötétedés mértékét. Az oldalsó vezetők biztosítják, hogy a függöny és a fal közötti ablakokon ne jusson át fény.

Az egyik kihívás a geológiai sajátosság volt: az egész templomépület néhány fokkal megdőlt - a szénbányászat miatt az építkezés gyakran azért történik, mert az altalaj nem stabil. A 6,5 méter magas redőnyöket speciális csúszónyílásokkal szerelték fel, amelyek kompenzálják ezt a dőlést, és biztosítják, hogy a szövetek egyenesen legyenek becsomagolva.

 

Akusztikus függönyök az Akustiksamt Lehar-tól

A 24,5 méter magas templomtoronyban, amely közvetlenül a színpad felett helyezkedik el, valamint a portálablakos galéria területén az erősen csillapító színpad és akusztikai iroda, a "Lehar" megmutatja, mire képes: Erősen visszhangcsökkentő tulajdonságai lehetővé tették az intenzív zengetés teljes csillapítását hihetetlen magasságának köszönhetően. A portálon lévő íves üvegablak előtt a függönyök elektromosan nyithatók és zárhatók (itt a TT2 függönysínen lévő TÜCHLER UNIVERSAL RS 3P függönyhajtó szerkezetet használták).

 

Akusztikus lécek és üvegezés árnyékolók a környező üveg válaszfalakhoz és bejárati ajtókhoz

A főhajó mindkét oldala üvegezett: modern elektromos zsalurendszerekkel akusztikailag hatékony lamellás szövettel burkolhatók. Az üvegajtókat elektromos üvegezésű árnyékolókkal szerelték fel. A zárt redőnyökkel és lécekkel itt meghitt, tiszta légkör teremt. Ugyanakkor a visszhangzó és így hangvisszaverő üvegfelület rejtve van, és a visszhangidő drasztikusan csökken.

 

Függönysínek és függönyhúzók

A terem sötétítésére is használt akusztikus függönyöket két kisebb előadóteremben is elhelyezték: kézzel könnyen mozgathatók a projekt függönysínjein keresztül. A nagy nézőtéren a sötétítő és akusztikus függönyt, amely két, egyenként 16x9 méteres részből áll, egy "Universal" típusú függönyhajtás mozgatja.

 

Vezérlő

Minden meghajtó központilag vezérelhető és működtethető. Itt egy KNX vezérlést használnak egy érintőképernyőn keresztül, amely nem hagy nyitva kívánságot, bocsánatot, függönyt.

 

A projektről

Felhasználó: Emschertainment GmbH, Gelsenkirchen
Építészek: pbs architekten, Planungsgesellschaft mbH, Aachen
Rekonstrukció: TÜCHLER Deutschland GmbH, Recklinghausen

AÜ 010823