Globálisan egyedülálló műszaki megoldás Budapesten

TÜCHLER a budapesti Haus der Musikban: a T-LOK HULLÁMVASUTAT a legnehezebb körülményekre fejlesztették ki, amelyek még nagyon nagy függönyöket is képesek mozgatni igényes magassági profilok felett. Közel két méteres szintkülönbséggel és 20 ívvel egy 130 kg-os függöny nyílik és záródik 30 centiméter / másodperces utazási sebességgel.

2022 januárjában a Magyar Zene Háza | A Zene Háza Magyarország egyedülálló építészetének köszönhetően nemzetközi szenzációt keltett. "Liget projektként" is ismert: A 9000 m²-es épület a városi erdő közepén található, Budapest helyi rekreációs központja, és a Liget a magyar szó erdőt jelent.

A Sou Fujimoto Architects építészeti mottója: "Természet és hang harmóniában". Ebből a célból a japán építészeti cég organikus, hullámzó tetőt tervezett, amely karcsú acéloszlopokon nyugszik, és cikk-cakk kettős héjú üvegfallal van ellátva. Ez a hullámzó üveghomlokzat lenyűgöző harmóniába hozza a Haus der Musikot a természettel, és olyan szemet gyönyörködtetővé és egyedivé teszi, mint kevés más épület.

Ez a tetőnek is köszönhető, amely hasonlít egy perforált gomba kalapjára, amelynek alsó részén mintegy 30 000 aranylevél van rögzítve. A lyukak és a levelek lombkorona miatt a hatalmas tetőszerkezet könnyűnek tűnik, mint egy toll és természetes. A környező fák tükröződnek az üvegfrontokon, így a Liget Park részévé válnak – akár 13 méteres magasságuk ellenére is.

Egyedülálló függönytechnológia egy egyedi házhoz

A kihívás: cikk-cakk üvegfal sötétítése hullámzó felső éllel

 

A japán Nagata Acoustics cég a Sou Fujimoto Architects-nek dolgozott. A szakemberek a Los Angeles-i Walt Disney Concert Hall és a hamburgi Elbphilharmonie akusztikai tervezéséről ismertek – egyedi hangélményt hoznak létre.

A falat cikk-cakk gradienssel fejlesztették ki, amely közvetetten tükrözi az üvegből érkező hangot, és lehetővé teszi, hogy elterjedjen, hogy homogén hangot hozzon létre.
Az így kapott vonal és a tető hullámzó pályája emelkedő, teljesen szabálytalan és 3 dimenziós. A világ addig létező sötétítő rendszere nem tudott elsötétíteni egy ilyen falat – különösen a budapesti Zene Háza üvegfalainak méreteiben.

Rendezvények esetén lehetővé kell tenni a nagy koncertterem és a kisebb előadóterem elsötétítését. Az építészek az elektromos működtetésű függönyök használata mellett döntöttek, amelyek a kettős héjú üvegfalak közötti térben futottak.

A vezérlés: T-LOK – KNX-UDP vezérlés

 

A TÜCHLER KNX-UDP vezérlőrendszer összesen 36 hajtás vezérlésére szolgál. A reaktorként tervezett vezérlőrendszer Siemens komponenseken alapul, és vagy a helyszínen használt KNX vezérlőkkel, vagy UDP-n keresztül kezelhető.

A T-LOK – KNX-UDP vezérlés kimeneti feszültsége 24 volt, amely a függöny felső szélén futó kábelen vagy vezetősíneken keresztül táplálja a hajtást. A Zene Háza Magyarországon a kábeladagolót használták.

A függönynek ezen üvegfalak között kell mozognia.

Budapest Liget Project, House of Music Main Concert Hall

A tető lejtése jól látható.

Budapest Liget Project, House of Music Lecturer Room

A megoldás a Tüchlertől: A T-LOK hullámvasút

 

A TT2 sínprofil egyike azon kevés függönysínprofiloknak, amelyek sugárban felfelé és lefelé is hajlíthatók. A minimális sugár 30 centiméter. Ami addig nem létezett, az egy olyan hajtás volt, amely függönyt tudott mozgatni egy ilyen pályán.

A Liget projekthez a TÜCHLER a semmiből fejlesztette ki a T-LOK hullámvasutat a T-LOK önjáró függönyhajtás alapján. A T-LOK hullámvasút könnyedén kezeli a 35 cm-es sugarat felfelé, lefelé vagy hagyományosan működés közben.
Az állítható haladási sebesség akár 35 cm/sec.

16 kg-os húzóerejét csak a hajtókerék súrlódása korlátozza a sínen, és ennek megfelelően növelhető több T-LOK hullámvasút hajtás összekapcsolásával speciális igényekhez. Így a színpadtér mögötti függöny 21m x 12,5-10,7m és 130 kg-mal mozog a koncertteremben.

Vorhangantrieb kletternd selbstfahrend T-LOK ROLLER-COASTER
Budapest Liget Project, House of Music

Az emelkedő alsó él jól mutatja a 180 cm-es szintkülönbséget.

Budapest Liget Project, House of Music

A színpad mögötti függöny 21m x 12,5-10,7m; 130kg zárva van.

360° -PANORAMA - click to start

360° -PANORAMA - click to start

AÜ 260723